Kasvinsuojeluaineiden kestävässä käytössä onnistuu biologisen ja kemiallisen kasvinsuojelun yhteensovittaminen. Viikottainen kasvuston ja liima-ansojen tarkkailu on kasvinsuojelun kulmakivi. Voit varautua ennakkoon tuholaisiin biologisen torjunnan keinoin. Tuholaisten saapuessa kemiallista torjuntaa voi käyttää osin yhtä aikaa biologisen kanssa. Esimerkiksi systeemisesti pitkään vaikuttavan Confidor WG 70:n käyttö koristekasveilla kasteluna alkukaudesta onnistuu useampien torjuntaeliöiden häiriintymättä. TUKES:in Kasvinsuojeluainerekisteristä löytyy aina uusin käyttöturvallisuustiedote ja myyntipäällysteksti. Kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa mahdolliset päivitykset. Hyvä viljelyhygienia helpottaa tuholaisten ja tautien hallintaa.    

Biologiset mikrobivalmisteet kasvinsuojelussa

Mikrobivalmisteet (kuten Mycostop, Prestop) eivät ole haitallisia torjuntaeliöille kuten petopunkeille tai sukkulamadoille. Mikro-organismeja sisältäviä tuotteita ja sukkulamatoja voidaan näin ollen annostella juuristoon samanaikaisesti ja jopa samassa vesiseoksessa.

Mycostop

Biologista Mycostop-valmistetta käytetään ennaltaehkäisevästi erilaisia juuristotauteja vastaan sekä lisäämään satoa. Valmiste on yhteensopiva useimpien kemiallisten kasvinsuojeluaineiden kanssa ja sopii käytettäväksi integroidussa torjunnassa. Valmiste ei ole vahingollista torjuntaeliöille. Sitä ei saa käyttää tankkiseoksena muiden kasvinsuojeluaineiden tai väkevien lannoiteliuosten kanssa. Mycostopin sädebakteerit kestävät useimpia kemiallisia tautiaineita. Esimerkiksi kurkkua viljeltäessä voidaan Previcuria käyttää samassa kasvualustassa kuin Mycostopia. 

Prestop

Biologinen Prestop torjuu taimipoltetta ja juuristotauteja. Käyttökohteita ovat kasvihuonekurkun mustapistemädän torjunta ja harmaahomeen torjunta tomaatilla, paprikalla, kurkulla ja mansikalla, koristekasveilla ja pikkutaimilla. Prestop soveltuu integroituun kasvinsuojeluun ja luomuviljelyyn. Lehvästön ruiskuttaminen sekä mikro-organismilla että kemiallisella tautiaineella onnistuu. Esimerkiksi Prestop:in Gliocladium-sieni säilyy toimintakykyisenä kasveilla, jotka oli Prestopin lisäksi ruiskutettu myös Rovralilla (poistuu käytöstä 5.6.2018). Mycostopilla ja Prestopilla käsiteltyjen kasvien juurissa esiintyy molempien valmisteiden tehomikrobeja sovussa. 

Prestop Mix

Anna kimalaisten hoitaa pölyttäessään Prestop Mix:in levitys kukinnan aikana mansikalla, vadelmalla ja omenalla. Muista ostaa kimalaispesä ja Prestop Mix erikseen. Torjuu harmaahometta marjoilla ja siemenkotamätää omenalla yhtä hyvin ruiskutukset ja on halvempaa.

Mycostop, Prestop ja Prestop Mix soveltuvat kaikki integroituun kasvinsuojeluun ja luomuviljelyyn. Juuristoa asuttavat mikrobit ovat varsin hyvin suojassa kasvualustassa mahdollisesti käytettäviltä kemiallisilta kasvinsuojeluaineilta. Orgaanisen kasvualustan puskurointikyky laimentaa kemiallisten valmisteiden vaikutuksia.